Terapia Viscerală

Perioadele cursului:

  • Modulele 1-4 București
Aplica la curs

Descrierea cursului:

Curs Acreditat EMC (Colegiul Național al Fizioterapeuților din România) - 48 puncte - 4 module (participarea obligatorie la toate modulele pentru obținerea punctelor)

Perioadă cursuri:

12-13 octombrie 2023 - Modul 1 București

14-15 octombrie 2023 - Modul 2 București

30 noiembrie- 01 decembrie 2023 - Modul 3 București

02-03 decembrie 2023 - Modul 4 București

 

Acest curs face parte din programul educational sustinut de Society of Integrative Posturology.

Afla mai multe despre beneficiile ce le primesti prin programul Rebalance Therapy System School

Terapia Viscerală a fost dezvoltată de către osteopatul și terapeutul francez de renume mondial Jean-Pierre Barral. Studiile comparative au descoperit că Terapia Viscerală este utilă în tratarea mai multor tulburări:

 

Tulburări acute:

Sindromul Whiplash

Traumatisme cauzate de centura de siguranță

Lovituri la nivelul pieptului sau abdomenului ale sportivilor

Contuzii

Traumatisme la nivelul craniului

 

Tulburări digestive:

Balonare și constipație

Greață și reflux gastroesofagian

Tulburări de deglutiție

 

Probleme de sănătate ale femeilor și bărbaților:

Durere cronică pelvină

Endometrioză

Fibroame și chisturi

Dismenoree

Incontinență urinară

Disfuncții ale prostatei

Durere la nivelul testiculelor

Efectele menopauzei

 

Tulburări musculo-scheletice

Interacțiuni somatico-viscerale

Disfuncție cronică a coloanei vertebrale

Dureri de cap și migrene

Sindromul de tunel carpian

Durere articulară

Sciatică

Durere de gât

 

Dureri legate de

Țesutul cicatrizat: post operator

Țesutul cicatrizat: în urma unei infecții

Mecanisme autonome

 

Probleme pediatrice:

Constipație și gastrită

Vomă persistentă

Reflux vezico-ureteral

Colici

 

Probleme emoționale:

Anxietate și depresie

Sindromul de stres post-traumatic

 

Fiecare organ își desfășoară propria activitate cu ajutorul unui echilibru dobândit prin modul de funcționare, mișcare și motilitate, împreună cu legăturile cu celelalte organe și șira spinării. Datorită muncii neobosite a fizioterapeutului și osteopatului Jean-Pierre Barral practicanții din ziua de astăzi pot folosi mișcările ritmice ale sistemului visceral ca un instrument terapeutic important. Astfel prin testările sale dânsul a dezvoltat un tip de terapie manuală care se concentrează pe organele interne, mediul lor înconjurător și influență potențială asupra multor tulburări structurale și fiziologice. Termenul pe care l-a ales pentru această terapie a fost Terapia Viscerală.

Terapia Viscerală este o tehnică manuală osteopată care permite evaluarea stării unui organ prin ascultarea acestuia și a țesutului conjunctiv fascial care înconjoară și leagă întreg organismul, în scopul tratării tulburărilor și al creerii unei relații mai bune între organ și structură.

Terapia Viscerală se bazează pe palparea funcțiilor normale și anormale de la nivelul organismului. Folosindu-se de tehnici specifice, terapeuții pot evalua cum acționează funcțiile anormale, cum se întepătrund și afectează acțiunile normale ale organismului. Scopul este ajutarea funcțiilor normale în înlăturarea celor anormale, indiferent de sursa acestora. Aceste efecte pot fi globale, cuprinzând diverse funcții ale organismului.

Terapia Viscerală este utlilizată pentru localizarea și tratarea diferitelor tulburări care apar la nivelul organismului. Încurajează mecanismele proprii ale corpului să îmbunătățească modul de funcționare al organelor, să disperseze efectele negative ale stresului, să îmbunătățească mobilitatea sistemului musculo-scheletal prin legăturile țesutului conjunctiv și să influențeze metabolismul.

Aceasta se bazează pe aplicarea specifică a forței manuale subtile pentru a încuraja mobilitatea normală. tonului și mișcarea viscerelor și a țesutului conjunctiv. Aceste manipulări blânde pot îmbunătăți funcțiile organelor, sistemelor în cadru cărora aceste organe funcționează și integritatea structurală a întregului organism.

Armonia și sănătatea există atunci când mișcarea este liberă – terapeuții care folosesc terapia Viscerală evaluează atât acțiunile funcționale dinamice cât și structurile somatice care efectuează activități individuale.  Evaluează de asemenea calitatea structurilor somatice și funcțiile acestora în legătură cu un model armonios general, mișcarea fiind o modalitate de determinare a calității acesuia.

Datorită naturii delicate și deseori extrem de reactivă a țesutului visceral, apăsarea ușoară și precisă obține cele mai mari beneficii. Asemenea altor metode de manipulare care afectează profund organismul, Terapia Viscerală doar asistă funcțiile proprii ale organismului.

Terapia viscerală asistă dezechilibrele funcționale și structurale la nivelul întregului organism incluzând disfuncțiile musculo-scheletale, vasculare, uro-genitale, respiratorii, digestive și limfatice. Evaluează și tratează dinamica mișcării și a suspensiei în cadrul legăturilor dintre organe, membrane, fascie și ligamente. Terapia viscerală crește comunicarea proprioceptivă a organismului, astfel oferindu-i pacientului o senzație de revitalizare și de ușurare a durerilor, tulburărilor sau o îmunătățire a posturii greșite.

O abordare integrată a evaluării și tratamentului pacientului solicită evaluarea relațiilor structurale dintre viscere și legăturile acestora fasciale sau ligamentare cu sistemul musculo-scheletal. Încordarea țesutului conjunctiv al viscerelor poate apărea ca urmare a cicatricilor post-operatorii, adeziunilor, bolilor, a posturii sau în urma accidentărilor. Modelele de tensiune se formează pe întreaga rețea fascială, adânc în interiorul organismului, ducând la o serie de efecte care vor rezona departe de sursă, organismul fiind nevoit să compenseze. Astfel se formează puncte fixe, anormale de tensiune pe care organismul trebuie sa le poarte dintr-o parte în alta, astfel încât aceasta iritație cronică duce la probleme funcționale și structurale.

 

La cursul Terapia Viscerală organizat in premieră in Romania vei avea ocazia sa inveti direct de la D.O Danilo Milioni.  Calificat ca osteopat și fizioterapeut, se concentrează în special pe reabilitarea și bunăstarea pacienților, cu o atenție deosebită pentru bebeluși și copii. Aceasta își oferă experiența în gestionarea terapiilor pentru întărirea mușchilor și reducerea timpilor de recuperare. Este priceput în a asista pacienții în procesul de adaptare la echipamentele medicale și demonstrează abilități excelente de organizare.

Ca profesionist, are o vastă experiență în domeniul reabilitării și se remarcă prin varietatea sa de competențe multidisciplinare, abilitățile excelente de comunicare interpersonală și capacitățile de a ghida personalul, ceea ce îi permite să stabilească relații semnificative și să creeze un mediu de lucru dinamic și productiv. Demonstrează o conducere fermă, versatilitate și capacitatea de a optimiza constant procesele companiei, îmbunătățind fluxul de lucru și eficiența organizatorică printr-o abordare proactivă și pozitivă în rezolvarea chiar și a problemelor complexe.

Competențe:

Manipulări vertebrale și periferice

• Metodologii de reabilitare

• Manipulări viscerale

• Tratamente somato-emoționale

• Reabilitare post-chirurgicală/neurologică/sportivă

• Terapie posturală Mezieres

 

Obiectivele cursului

Cursul are ca și scop informarea studenților cu privire la istoria terapiei Viscerale și folosirea instrumentelor de evaluare și tratament aferente acesteia.

În plus, se mai specifică și tehnici de ascultare și manipulări pe care terapeutul le efectuează asupra pacientului.

Parcurgerea acestui curs le va permite terapeuților să poată face comparații cu mai multe specializări din diferite domenii ajungând în final la o colaborare în ceea ce privește binele pacientului.

De asemenea cursanții vor obține concepte și noțiuni practice pe care le pot utiliza imediat în practica medicală asupra pacienților. 

 

Programul cursului 

 

Unul dintre conceptele-cheie ale osteopatiei este că "viața este mișcare", astfel încât orice constricție parțială sau totală stă la baza patologiei. De asemenea, aserțiunea osteopatică "artera este supremă" indică faptul că starea de sănătate este direct legată de o bună circulație sanguină.

Osteopatia viscerală lucrează, prin urmare, pentru îmbunătățirea funcției unui organ, încercând să-l "elibereze" și să-i reînnoiască mișcarea fiziologică.

Manipularea viscerală în osteopatie are scopul de a restabili motilitatea și mobilitatea unui organ folosind forțe specifice într-un mod delicat. Osteopatul furnizează un stimul la care corpul răspunde prin "autocorectare". Aceasta se realizează prin diferite tehnici, cum ar fi cele directe, indirecte sau de inducție. Manipularea viscerală aduce beneficii pentru o gamă largă de tulburări și afecțiuni: ajută la contracararea efectelor negative ale stresului, crește mobilitatea sistemului musculo-scheletic prin conexiunile țesutului conjunctiv și influențează metabolismul în general. Ajută de asemenea în cazul tulburărilor acute, cum ar fi tulburări digestive, emoționale, musculo-scheletice, cazurile de lombalgie, sau în cazul disfuncțiilor de tip urogenital, respiratoriu, digestiv și limfatic.

Diferite studii și cercetări au demonstrat că acțiunea osteopatiei viscerale prin tehnici specifice asupra diafragmei poate aduce numeroase beneficii în menținerea și capacitatea de funcționare a cardiei. Acest lucru permite obținerea unor beneficii excelente în toată simptomatologia refluxului gastroesofagian, care se manifestă adesea prin pirozis, o durere de arsură localizată în spatele sternului, regurgitație, durere în stomac, sughiț și tuse recurentă, până la cefalee.

Adăugând la aceste caracteristici faptul că toate organele (în partea lor fascială) sunt învelite de fascie și de prelungirile sale, care permit agățarea lor de schelet ca suport, înțelegem cum manipularea noastră poate acționa indirect și asupra acestuia, provocând schimbări posturale care ne vor ajuta în rezolvarea problemei.

 

PROGRAMUL PRIMULUI STADIU AL TERAPIEI MANUALE

 

Zilele de 12-13/10/2023

 

În prima zi se va face o scurtă introducere la curs, în care vor fi prezentate conceptele principale referitoare la fascie și tratamentul acesteia. Se vor oferi informații cu privire la ceea ce ar putea fi inițial situațiile fiziologice ale corpului la nivelul fasciei, și apoi asupra majorității situațiilor cu care cursantul se va confrunta în tratamentul pacientului, introducând astfel conceptele de:

  • Sănătate și mișcare

  • Conceptul de autoreglare

  • Homeostazia viscerală

  • Mobilitatea și motilitatea viscerilor

  • Aderențe, restricții și fixații

  • Disfuncția viscerală

  • Manipulare viscerală - Odată introduse aceste concepte, ne vom concentra mai detaliat asupra comportamentului sistemului fascial. Vom învăța să "ascultăm" fascia, să înțelegem unde putem identifica disfuncții prin diferite metode de ascultare, restrângând treptat domeniul nostru de acțiune prin manipulare, făcând-o cât mai specifică posibil. Vom introduce atât aspecte teoretice, cât și practice ale conceptelor de:

  • Ascultare generală a fasciei

  • Ascultare locală a fasciei

  • Ascultare locală asupra unui organ specific

  • Ascultare specifică

 

Aceste concepte vor sta la baza evaluărilor și tratamentelor noastre, întregul curs se va baza pe ele pentru a obține încredere în ceea ce "simțim cu mâinile noastre". Când cursantul va dobândi abilitățile necesare în aceste tehnici, vom trece la tratarea fiecărui segment/organ individual din corpul nostru, încercând să înțelegem cum o manipulare viscerală poate influența direct și mecanic nu organul în sine, ci sistemul fascial care îl acoperă atât periferic, cât și intern.

 

Astfel, vom putea înțelege cum munca noastră poate aduce îmbunătățiri în ceea ce privește simptomatologia dureroasă pentru care pacientul ne-a consultat și cum vom putea obține adesea rezultate și din punct de vedere fiziologic al organului tratat, nu doar în ceea ce privește durerea. NU UITAȚI: Corpul nostru este format, printre altele, din oase, mușchi și ligamente, care sunt adesea obiectul tratamentelor noastre într-o perspectivă de fizioterapie, dar aceleași organe sunt "învelite", "susținute" și "influențate" de un sistem fascial de ligamente care se atașează și influențează întregul sistem scheletic și nu numai. Zilele de 14-15/10/2023 După ce vom înțelege aceste concepte care stau la baza tratamentelor manuale vizcerale, vom începe să analizăm în detaliu fiecare secțiune a corpului nostru. Pentru fiecare segment, vom analiza în mod specific:

Anatomia și fiziologia segmentului

  • Inervația și vascularizația

  • Teste de evaluare

  • Tratament - Vvom începe cu toracele:

  • Diafragma

  • Pleura

  • Plămânii

  • Inima și pericardul

  • Introducerea și tratamentul esofagului, care va fi abordat din nou în partea sistemului digestiv - după ce vom studia structurile din interiorul cavității toracice, vom trece la analiza structurilor de sub diafragmă:

  • Peritoneul

  • Ficatul și vezica biliară

  • Stomacul

  • Splina

  • Colon -  în etapa a doua vom relua și vom analiza detaliat primul segment, apoi vom examina toate structurile sistemului digestiv rămase, pentru a avea o imagine de ansamblu a sistemului și pentru a introduce celelalte organe la nivel abdominal și al pelvisului mic.

 

30 noiembrie, 01-02-03 decembrie 2023

 

Ziua de 30/11/2023

 

În prima zi a acestei întâlniri, se va face o recapitulare generală a tehnicilor învățate în primul stagiu. Se va acorda o atenție deosebită tehnicilor de ascultare, care au fost deja menționate ca fiind fundamentale pentru o abordare corectă a tratamentului. REMINDER: terapia manuală viscerală este o abordare foarte precisă și specifică, iar cu cât suntem mai specifici, cu atât tratamentul nostru va fi mai eficient. După recapitularea tehnicilor de ascultare, vom face o revizuire rapidă a tehnicilor aplicate la organele tratate în primul stagiu. În cadrul acestei revizuiri, vom introduce și vom explora mai în detaliu esofagul, care a fost menționat doar în mod sumar în primul stagiu, pentru a pregăti terenul pentru tratamentul sistemului digestiv și a părților lipsă ale acestuia. Așa cum s-a făcut în primul stagiu, pentru fiecare organ vom efectua studiul următoarelor aspecte:

  • Anatomia și fiziologia segmentului

  • Inervația și vascularizația

  • Teste de evaluare

  • Tratament

  • Indicații pentru tratament

  • Contraindicații pentru tratament

 

Ziua de 01/12/2023

  • Esofag

  • Duoden

  • Pancreas

  • Introducere în sistemul renal

 

Ziua de 02/12/2023

  • Recapitulare a zilei precedente

  • Rinichi

  • Ureter

  • Vezică

  • Introducere în organele micului bazin

 

Ziua de 03/12/2023

  • Recapitulare a zilei precedente

  • Ovar

  • Prostată

  • Uter

  • Diafragmul pelvian

  • Recapitulare generală a stagiu

  • Discuții cu cursanții despre tehnicile învățate

 

REMINDER: în cadrul acestor stagii, se vor efectua și exerciții practice de tratament complet, iar discuțiile vor viza indicațiile și contraindicațiile tratamentului. Cursantul va primi o formare adecvată pentru a avea cunoștințele necesare pentru a efectua tratamente utile în scopuri profesionale.

 

Inscriere și detalii organizatorice:

  • Înscrierea se face direct de pe site - Aplică la Curs - Vă rugăm să vă înscrieți cu numele care doriți să apară pe diplomă ( dacă sunt necesare diacritice, cratimă, etc.)

  • În urma înscrierii se va primi o confirmare automată și una personală cu detaliile organizatorice (modalitate de plată, factură, locație, etc.)

  • 1890 RON - pret redus per modul cu 20% doar pentru cursantii Academiei (daca ati mai participat la minim un curs fizic al Academiei)

  • 2363 RON - pret per modul

  • Modalitate de plată:  se va achita un avans de 800 lei, conform specificațiilor din factura proforma primită pe mail, după aplicarea la curs, restul se va achita la curs.

  • Modalitate de plată: este posibilă achitarea sumei totale (a celor 4 module) în 8 rate egale a câte 1050 RON/lună sau 945 RON/ lună - preț doar pentru cursanții Academiei- pentru această modalitate de înscriere vă rugăm să menționați la secțiunea Comentariu/Întrebare în cadrul înscrierii: solicit plată prin contract de studii.

  • Beneficiaza de o reducere de 200 lei pentru acest curs adica pretul de 1690 Lei per modul, participand in programul educational Rebalance Therapy System School, sustinut de Society of Integrative Posturology. 
  • Doar 19 locuri disponibile!

  • Cursul va fi tradus direct in limba romana

    Plata se va efectua doar în urma înscrierii la curs prin completarea formularului de înscriere!

    Plata poate fi efectuată de către cursant sau o altă persoană, cu specificația “plată rată 1 curs … oraș… numele cursantului”, spre exemplu: "Plata rata 1 curs TM AP - Bucuresti, George Matei"

    Rata a 2-a se poate achita tot prin depunere în cont/ virament bancar înainte de curs sau prin plata în numerar odată cu prezentarea la curs.

    În urma plății veți primi factura fiscală pe email. Pentru factura fiscală pe persoana juridică, vă rugăm să ne transmiteți datele și să faceți viramentul bancar de pe numele firmei / cabinetului.

    Academia Physio Sport Therapy își asumă responsabilitatea de a anunța cursanții din timp în cazurile excepționale (5%) când se anulează un curs din motive obiective și returnează toată suma achitată în contul persoanei înscrise.

  • **Exceptie fac situatiile de urgenta/alerta declarate la nivel national si tot ceea ce constituie un caz de forta majora.

    **Datorită situației actuale la nivel național și internațional datele afișate pentru fiecare curs în parte se pot modifica în funcție de necesități.

    De asemenea în cazul în care situația impune amânarea unui curs cursanții vor avea următoarele opțiuni:

    - păstrarea sumei depuse pentru un curs viitor la alegere

    - compensarea sumei depuse cu reduceri pentru cursurile disponibile pe platforma online, produse, manuale.

    Academia va reține suma depusă pe un termen de 6 luni. În cazul în care nu se va reorganiza cursul în decursul acestei perioade banii se vor putea returna.

    Academia isi rezerva drepturile de a modifica preturile cursurilor in functie de conditiile economice interne si externe organizationale.**

  • **Plata se va face doar în urma primirii facturii proforme și a confirmării înregistrării la curs pe email.**

  • **Persoanele care doresc sa repete cursul vor achita o taxa de 190 de lei.**

  • Atenție: locurile la curs sunt limitate, iar plata avansului este obligatorie. În caz de neprezentare la curs – avansul se va transfera pentru următorul curs / perioada, la alegere. În caz de anulare sau amânarea cursului (cazuri excepționale), avansul achitat se va returna de către Physio Sport Therapy Academy prin transfer bancar.

  • Cursurile se adreasează doar specialistilor in domeniu: medici (medicina sportiva, medicina de recuperare, ortopedie, traumatologie, etc.), fizioterapeuți, kinetoterapeuți, asistenți ai fizioterapeuților sau kinetoterapeuților, cat și studenților în an terminal, aferent specializarilor menționate.

 

 


Netopia Payments