Managementul Limfedemului

Perioadele cursului:

 • Septembrie - Decembrie 2020
 • 18-19 Iulie 2020 Modul 1 Brașov
 • 1-2 August 2020 Modul 2 Brașov
 • 8-9 August 2020 Modul 3 Brașov
Aplica la curs

Descrierea cursului:

Limfedemul - o afecțiune care este încă o "enigmă" chiar și pentru mulți specialiști din domeniul medical.

O bună stăpânire a cunoștințelor teoretice despre limfedem, cât și a modalității de a gestiona împreună cu pacientul această afecțiune este absolut indispensabilă.

Scopul cursului este promovarea managementului optim al limfedemului si a metodei de tratament elaborată de Dr. Vodder, prin formarea specialiștilor în domeniu, conform modelului de predare din mai multe țări europene,  respectiv Canada, Australia și SUA . 

Specialiștii  vor obține  cunoștințele teoretice și abilitățile practice necesare pentru a aplica cu succes drenajul limfatic manual si terapia decongestivăîn multe cazuri patologice, cum ar fi: cancerul de sân (limfedemul apărut la nivelul membrului superior, după mastectomii), cancerele ginecologice ( limfedem la nivelul pelvisului sau a membrului inferior), după operațiile de prostată, afecțiuni posttraumatice sau după intervenții chirurgicale cu evidarea ganglionilor, etc.

Cursul este segmentat în trei module, având la bază o vastă materie teoretică, combinată cu multă practică și studii de caz, conform modelului american de predare.

Partea teoretică cuprinde o descriere vastă despre sistemul limfatic, urmat de fiziologia și patologia funcționării sistemului limfatic, apoi indicațiile și mai ales contraindicațiile drenajului limfatic. Un alt capitol cuprinde descrierea  tehnicilor de drenaj, complicații, stadiile bolii, formele și etapele de tratament. Alte forme de tratament complementare. 

Partea practică se bazează pe exersarea tehnicilor de drenaj luate pe segmente corporale, în cazuri fiziologice și mai ales  în cazuri patologice.  Se vor insuși tehnicile de drenaj manual, separat pentru fiecare segment al corpului:  drenajul capului și gătului, drenajul toracelui, abdomenului, spatelui, membrului superior, coloanei, drenajul părții pelviene și a membrului inferior. După însușirea tehnicilor de drenaj, se  va continua cu aplicarea feșelor compresive în mod stratificat, pe regiuni (membru superior, membru inferior, torace, pelvis). De asemenea, o atenție deosebită în partea practică i se acordă bandajării kinesiologice a limfedemului - Lymph Taping - ce are rezultate extraordinare in controlul și diminuarea acestei afecțiuni.

La sfârșitul celor 3 module (2 zile/modul),  specialiștii vor fi evaluați practic si teoretic. În urma cursului, specialiștii vor obține cunoștințe concrete și solide despre sistemul limfatic, complicațiile acestuia. De asemenea, vor fi capabili să practice drenajul limfatic manual, să efectueze terapia compresivă corect, sa aplice Lymph Taping, să instruiască pacientul privind exercițiile fizice, autoîngrjirea, autodrenajul.    

  

Ce primești în calitate de cursant:

 • Materiale didactice:  Suport de Curs pentru fiecare modul, Set feșe elastice compresive + accesorii ( pentru practica si studii de caz individuale), Filme didactice privind drenajul limfatic manual pe fiecare parte a corpului si bandajarea compresiva + Exerciții recomandate + Autodrenajul, Postere de perete - Sistemul Limfatic (100x70), Bandajarea Compresiva (3 postere A3), Benzi kinesiologice pentru Lymph Taping 
 • Certificat de absolvire emis de Physio Sport Therapy Academy
 • Promovare pe platforma on-line dedicată pacienților cu limfedem 
 • Garanție de 100% pentru calitatea cursului și a materialelor. Dacă cursantul nu este mulțumit de calitatea informației sau a experienței primite în urma cursului, banii se vor returna 100%
 • Acces gratuit la un grup de discuții de specialitate pentru metoda de tratament
 • Suport gratuit din partea instructorilor Physio Sport Therapy privitor la orice întrebare de specialitate
 • Reducere pentru evenimentele organizate de Physio Sport Therapy Academy
 • Cunoștințe noi, abilități noi în managementul limfedemului în diverse patologii

Inscriere și detalii organizatorice:

 • Înscrierea se face direct de pe site - Aplică la Curs . Specificatie - pentru participarea la la toate 3 modulele obligatorii ale cursului, este suficient sa trimiteti o aplicatie pentru un singur modul
 • În urma înscrierii se va primi o confirmare automată și una personală cu detaliile organizatorice (modalitate de plată, factură, locație, etc.
 • **Plata se va face doar în urma primirii facturii proforme și a confirmării înregistrării la curs pe email.**
 • **Persoanele care doresc sa repete cursul vor achita o taxa de 190 de lei.**

 • Pret curs / 3 module:  1665 Lei ( 555 lei/modul). Modalitate de plata – modulul 1 (555 lei) se achita in avans prin banca pe baza facturii trimise pe e-mail, in urma confirmarii inscrierii. Urmatoarele module ( 2 si 3 ) se vor achita pe parcursul acestora.
 • Pret curs cu 10% reducere doar pentru cursantii Physio Sport Therapy Academy / 3 module: 1500 lei ( 500 lei/modul). Modalitate de plata – modulul 1 (500 lei) se achita in avans prin banca pe baza facturii trimise pe e-mail, in urma confirmarii inscrierii. Urmatoarele module ( 2 si 3 ) se vor achita pe parcursul acestora. 
 • Inca o reducere de 10% din valoarea cursului este oferita participantilor ce fac plata integral cu minim 30 de zile inainte de inceperea cursului. Oferta valabila incepand cu data de 26.08.2019, este pe perioada nelimitata si nu se aplica retroactiv.

Înscrierea se va face doar după plata avansului.

Cum puteți plăti? Prin depunere în contul specificat mai jos la Banca Transilvania sau prin Internet Banking.

Beneficiar / pentru cine se face plata:

Nume: Physio Sport Therapy Academy

Cont: RO12BTRLRONCRT0326402501 Banca Transilvania

Plata poate fi efectuată de către cursant sau o altă persoană, cu specificația “plată rată 1 curs … oraș… numele cursantului”, spre exemplu: "Plata modul 1 curs Managementul Limfedemului - Bucuresti, George Matei"

Rata a 2-a se poate achita tot prin depunere în cont/ virament bancar înainte de curs sau prin plata în numerar odată cu prezentarea la curs.În urma plății veți primi factura fiscală pe email.

Pentru factura fiscală pe persoana juridică, vă rugăm să ne transmiteți datele și să faceți viramentul bancar de pe numele firmei / cabinetului.

Academia Physio Sport Therapy își asumă responsabilitatea de a anunța cursanții din timp în cazurile excepționale (5%) când se anulează sau se amână un curs din motive obiective și returnează toată suma achitată în contul persoanei înscrise.

 • **Exceptie fac situatiile de urgenta/alerta declarate la nivel national si tot ceea ce constituie un caz de forta majora.

  In acest caz, banii se vor reporta pentru un alt curs, produs, curs online sau pentru acelasi curs replanificat.**

 • Atențielocurile la curs sunt limitate, iar plata avansului este obligatorie pentru rezervarea locului. În caz de neprezentare la curs – avansul se va transfera pentru următorul curs / perioada, la alegere. În caz de anulare sau amânare a cursului (cazuri excepționale), avansul achitat se va returna de către Physio Sport Therapy Academy prin transfer bancar.
 • Cursurile se adreasează doar specialistilor in domeniu: medici (medicina sportiva, medicina de recuperare, ortopedie, traumatologie, etc.), fizioterapeuți, kinetoterapeuți, asistenți ai fizioterapeuților sau kinetoterapeuților, terapeuți în masaj licentiați, cat și studenților în an terminal, aferent specializarilor menționate.

             

 

Continutul Cursului

MODUL 1.

1.  Introducere

1.1     Anatomia sistemului limfatic

1.2     Arborele limfatic

1.3     Organele limfopoetice

1.4      Zonele/teritoriilelimfatice

1.5     Anastomozele limfatice  

2. Fiziologia sistemului limfatic

3. Drenajul limfatic manual

3.1.       Principiile drenajului limfatic manual

3.2.       Efectele drenajului limfatic manual

3.3.       Rolul terapeutic al drenajului limfatic manual

3.4.       Indicații și contraindicații

3.5.       Mecanismele drenajului limfatic manual

3.6.        Ce face asceastă tehnică atât de distinctivă?  

3.7.       Beneficiile drenajului limfatic manual 

3.8.       Tehnicile de drenaj limfatic manual ( teorie + practică)

3.9.       Drenajul limfatic manual  pe segmentele cele mai importante ale corpului: gât, față, torace, abdomen, membre superioa-

re, coloană, spate, partea pelviană, membre inferioare  ( teorie + practică)  

4.1.      Aplicații practice și indicații în diferite afecțiuni : cosmetică;  tratamente de înfrumusețare; după  chirurgia plastică postoperatorie;   migrene,sinuzite, congestie nazală, guturai; pareze faciale; nevralgii cervico-brahiale; spondiloza cervicală,hernii de disc; fatigabilitate; stres prelungit; celulită; constipații cronice; tulburări autoimune; nevralgii; sân angorjat; dorsalgii; cifoze; lombalgii; epicondlite;hemiplegii; coxartroză, gonartroză; entorse, luxații; afecțiuni  ale umărului etc.

 

MODUL 2.

5. Patologia sistemului   limfatic

5.1.Generalități

5.2.Diagnosticul și diagnosticul diferențial al limfedemului

5.3.Limfedemul: definiție, semne clinice, clasificare, stadiile limfedemului, indicații, contraindicații

5.4.Complicațiile limfedemului

5.5.Identificarea pacienților cu risc de limfedem

5.6.Factorii de risc pentru limfedem 

5.7. Reducerea riscurilor pentru  limfedem

6.Tratamentul limfedemului:  principii și structura de tratament

7. Drenajul limfatic manual aplicat în cazuri  patologice ( teorie + practică)

7.1.      Limfedem primar (teorie + practică)

7.2.    Limfedem secundar (teorie + practică)                       

7.2.1. Tratamentul limfedemului secundar după mastectomii: mastectomia unilaterală, mastectomia bilaterală

    7.2.2. Limfedem  secundar după intervenții chirurgicale ginecologice: cancer de col uterin, cancer de ovare,

             cancer de vulvă, limfadenohisterectomii

     7.2.3. Limfedem secundar după intervenția chirurgicală a cancerului de colon

     7.2.4. Limfedem secundar după intervenția chirurgicală cancer de prostată

     7.2.5. Limfedem secundar postvaricectomie

     7.2.6. Limfedem după coronaria bypass cu flebectomie

     7.2.7. Limfedem secundar apărut ca urmare a aunei neuropatii

7.3.  Edem limfatic apărut după liposucție (lipoaspirație): abdomen, coapse, șold, genunchi, gambe, bărbie, sâni, spate

8. Boli asociate limfedemului

-           Lipoedemul

-           Lipohipertrofia

-           Lipolimfedemul

-           Flebedemul

-           Limfangiosarcom

-           Tromboflebita acută

9. Terapia decongestivă

-        Etapele Terapiei Decongestive Complete

-        Efectele Terapiei Decongestive

-        Principiile bandajării compresive

-        Indicații și contraindicații

-        Materiale utilizate pentru bandajarea compresivă

-        Aplicarea terapiei  compresive pe membrele superioare (teorie + practică)

-        Aplicarea terapiei  compresive pe membrele inferioare (teorie + practică)

MODUL 3.

 7. Terapia compresivă prin purtarea ciorapului/mănușii compresive (teorie + practică)

- Clasificarea gradelor  de compresii

- Indicațiile și contraindicațiile ciorapilor compresivi

- Modele ciorapi compresivi : braț, membru  inferior

       8. Îngrijirea specifică a tegumentului

       9. Exerciții speciale de recuperare

       10. Alte forme de tratament:

-        Tratamentul medicamentos

-        Terapia cu compresie pneumatică intermitentă

-        Terapia compresivă prin purtarea ciorapului/ mănușii compresive  ( teorie + practică)

-        Îngrijirea paleativă a pacienților cu limfedem

-        Tratamentul chirurgical

-        Oxigenoterapia hiperbarică; Terapia Laser

Bandajarea limfatică – „Lymph Taping” ( teorie + practică)

- Efectele bandajării limfatice

- Tehnica bandajării limfatice

- Aplicațiile benzilor limfatice în caz de:  limfedem primar, lipolimfedem, limfedem secundar după mastectomii,          histerectomii,  după radioterapia locală

- Benzi limfatice aplicate pe anastomoze

- Benzi limfatice aplicate după artroplastii

- Benzi limfatice aplicate după operația de hernie de disc lombară

- Benzi limfatice aplicate în brahialgii

 11. Suportul psiho-social

 12. Managementul personal al limfedemului (self management)

12.1.Drenajul limfatic simplu . Automasajul

12.2.Sfaturi pentru îngrijirea personală a pacientului

 13.  Managementul optim al limfedemului

 

 •         Instructor

Erika Demeter, fizioterapeut si specialist (formare internationala) in tratamentul edemului limfatic cu experienta de peste 17 ani; din anul 2000 este membru fondator si voluntar al Asociatiei impotriva cancerului ARC Destine Comune (informare si recuperare fizica in urma mastectomiilor: tratament edem limfatic, gimnastica medicala); specialist si instructor acreditat Medical Taping Concept.

Mulțumim tuturor specialiștilor pentru încredere și implicarea la cursurile Physio Sport Therapy Academy!