Physio Sport Therapy Academy

"Scientia Omnia Vincit"

Contact și Informații
E-mail: academiaphysiotherapy@gmail.com
Telefonic: 0770277369 (Luni-Vineri 14:00-16:00)

Managementul Limfedemului

Perioadele cursului:

 • Modulele 1-3 București
Aplica la curs

Descrierea cursului:

 

 • 11-12 mai 2024 Modul 1 București
 • 25-26 mai 2024 Modul 2 București
 • 29-30 iunie 2024 Modul 3 București

 

Limfedemul - o afecțiune care este încă o "enigmă" chiar și pentru mulți specialiști din domeniul medical.

O bună stăpânire a cunoștințelor teoretice despre limfedem, cât și a modalității de a gestiona împreună cu pacientul această afecțiune este absolut indispensabilă.

Scopul cursului este promovarea managementului optim al limfedemului si a metodei de tratament elaborată de Dr. Vodder, prin formarea specialiștilor în domeniu, conform modelului de predare din mai multe țări europene,  respectiv Canada, Australia și SUA . 

Specialiștii  vor obține  cunoștințele teoretice și abilitățile practice necesare pentru a aplica cu succes drenajul limfatic manual si terapia decongestivăîn multe cazuri patologice, cum ar fi: cancerul de sân (limfedemul apărut la nivelul membrului superior, după mastectomii), cancerele ginecologice ( limfedem la nivelul pelvisului sau a membrului inferior), după operațiile de prostată, afecțiuni posttraumatice sau după intervenții chirurgicale cu evidarea ganglionilor, etc.

Cursul este segmentat în trei module, având la bază o vastă materie teoretică, combinată cu multă practică și studii de caz, conform modelului american de predare.

Partea teoretică cuprinde o descriere vastă despre sistemul limfatic, urmat de fiziologia și patologia funcționării sistemului limfatic, apoi indicațiile și mai ales contraindicațiile drenajului limfatic. Un alt capitol cuprinde descrierea  tehnicilor de drenaj, complicații, stadiile bolii, formele și etapele de tratament. Alte forme de tratament complementare. 

Partea practică se bazează pe exersarea tehnicilor de drenaj luate pe segmente corporale, în cazuri fiziologice și mai ales  în cazuri patologice.  Se vor insuși tehnicile de drenaj manual, separat pentru fiecare segment al corpului:  drenajul capului și gătului, drenajul toracelui, abdomenului, spatelui, membrului superior, coloanei, drenajul părții pelviene și a membrului inferior. După însușirea tehnicilor de drenaj, se  va continua cu aplicarea feșelor compresive în mod stratificat, pe regiuni (membru superior, membru inferior, torace, pelvis). De asemenea, o atenție deosebită în partea practică i se acordă bandajării kinesiologice a limfedemului - Lymph Taping - ce are rezultate extraordinare in controlul și diminuarea acestei afecțiuni.

La sfârșitul celor 3 module (2 zile/modul),  specialiștii vor fi evaluați practic si teoretic. În urma cursului, specialiștii vor obține cunoștințe concrete și solide despre sistemul limfatic, complicațiile acestuia. De asemenea, vor fi capabili să practice drenajul limfatic manual, să efectueze terapia compresivă corect, sa aplice Lymph Taping, să instruiască pacientul privind exercițiile fizice, autoîngrjirea, autodrenajul.    

  

Ce primești în calitate de cursant:

 • Materiale didactice:  Suport de Curs pentru fiecare modul, Set feșe elastice compresive + accesorii ( pentru practica si studii de caz individuale), Filme didactice privind drenajul limfatic manual pe fiecare parte a corpului si bandajarea compresiva + Exerciții recomandate + Autodrenajul, Postere de perete - Sistemul Limfatic (100x70), Bandajarea Compresiva (3 postere A3), Benzi kinesiologice pentru Lymph Taping 

 • Certificat de absolvire emis de Physio Sport Therapy Academy

 • Promovare pe platforma on-line dedicată pacienților cu limfedem 

 • Garanție de 100% pentru calitatea cursului și a materialelor. Dacă cursantul nu este mulțumit de calitatea informației sau a experienței primite în urma cursului, banii se vor returna 100%

 • Acces gratuit la un grup de discuții de specialitate pentru metoda de tratament

 • Suport gratuit din partea instructorilor Physio Sport Therapy privitor la orice întrebare de specialitate

 • Reducere pentru evenimentele organizate de Physio Sport Therapy Academy

 • Cunoștințe noi, abilități noi în managementul limfedemului în diverse patologii

Inscriere și detalii organizatorice:

 • Înscrierea se face direct de pe site - Aplică la Curs . Specificatie - pentru participarea la la toate 3 modulele obligatorii ale cursului, este suficient sa trimiteti o aplicatie pentru un singur modul -Vă rugăm să vă înscrieți cu numele care doriți să apară pe diplomă ( dacă sunt necesare diacritice, cratimă, etc.)

 • În urma înscrierii se va primi o confirmare automată și una personală cu detaliile organizatorice (modalitate de plată, factură, locație, etc.

 • **Plata se va face doar în urma primirii facturii proforme și a confirmării înregistrării la curs pe email.**

 • **Persoanele care doresc sa repete cursul vor achita o taxa de 190 de lei.**

 • Pret curs / 3 module cu reducere 20%: 3000 RON (1000 RON/modul), doar pentru cursantii Academiei (daca ati mai participat la minim un curs fizic al Academiei). Modalitate de plata – modulul 1 (1000 RON) se achita integral in avans prin banca pe baza facturii trimise pe e-mail, in urma confirmarii inscrierii. Urmatoarele module ( 2 si 3 ) se vor achita pe parcursul acestora

 • Pret curs / 3 module cu reducere 50% studenți: 1800 RON (600 RON/modul), doar pentru cursantii Academiei (daca ati mai participat la minim un curs fizic al Academiei). Modalitate de plata – modulul 1 (600 RON) se achita integral in avans prin banca pe baza facturii trimise pe e-mail, in urma confirmarii inscrierii. Urmatoarele module ( 2 si 3 ) se vor achita pe parcursul acestora

 • Pret curs / 3 module:  3600 RON (1200 RON/modul). Modalitate de plata – modulul 1 (1200 RON) se achita integral in avans prin banca pe baza facturii trimise pe e-mail, in urma confirmarii inscrierii. Urmatoarele module ( 2 si 3 ) se vor achita pe parcursul acestora.

Plata se va efectua doar în urma înscrierii la curs prin completarea formularului de înscriere!

Plata poate fi efectuată de către cursant sau o altă persoană, cu specificația “plată rată 1 curs … oraș… numele cursantului”, spre exemplu: "Plata modul 1 curs Managementul Limfedemului - Bucuresti, George Matei"

Rata a 2-a se poate achita tot prin depunere în cont/ virament bancar înainte de curs sau prin plata în numerar odată cu prezentarea la curs.În urma plății veți primi factura fiscală pe email.

Pentru factura fiscală pe persoana juridică, vă rugăm să ne transmiteți datele și să faceți viramentul bancar de pe numele firmei / cabinetului.

Academia Physio Sport Therapy își asumă responsabilitatea de a anunța cursanții din timp în cazurile excepționale (5%) când se anulează un curs din motive obiective și returnează toată suma achitată în contul persoanei înscrise.

 • **Exceptie fac situatiile de urgenta/alerta declarate la nivel national si tot ceea ce constituie un caz de forta majora.**

 • Atențielocurile la curs sunt limitate, iar plata avansului este obligatorie pentru rezervarea locului. În caz de neprezentare la curs – avansul se va transfera pentru următorul curs / perioada, la alegere. În caz de anulare a cursului (cazuri excepționale), avansul achitat se va returna de către Physio Sport Therapy Academy prin transfer bancar.

 • Cursurile se adreasează doar specialistilor in domeniu: medici (medicina sportiva, medicina de recuperare, ortopedie, traumatologie, etc.), fizioterapeuți, kinetoterapeuți, asistenți ai fizioterapeuților sau kinetoterapeuților, terapeuți în masaj licentiați, cat și studenților în an terminal, aferent specializarilor menționate.

             

 

Continutul Cursului

MODUL 1.

1.  Introducere

1.1     Anatomia sistemului limfatic

1.2     Arborele limfatic

1.3     Organele limfopoetice

1.4      Zonele/teritoriilelimfatice

1.5     Anastomozele limfatice  

2. Fiziologia sistemului limfatic

3. Drenajul limfatic manual

3.1.       Principiile drenajului limfatic manual

3.2.       Efectele drenajului limfatic manual

3.3.       Rolul terapeutic al drenajului limfatic manual

3.4.       Indicații și contraindicații

3.5.       Mecanismele drenajului limfatic manual

3.6.        Ce face asceastă tehnică atât de distinctivă?  

3.7.       Beneficiile drenajului limfatic manual 

3.8.       Tehnicile de drenaj limfatic manual ( teorie + practică)

3.9.       Drenajul limfatic manual  pe segmentele cele mai importante ale corpului: gât, față, torace, abdomen, membre superioa-

re, coloană, spate, partea pelviană, membre inferioare  ( teorie + practică)  

4.1.      Aplicații practice și indicații în diferite afecțiuni : cosmetică;  tratamente de înfrumusețare; după  chirurgia plastică postoperatorie;   migrene,sinuzite, congestie nazală, guturai; pareze faciale; nevralgii cervico-brahiale; spondiloza cervicală,hernii de disc; fatigabilitate; stres prelungit; celulită; constipații cronice; tulburări autoimune; nevralgii; sân angorjat; dorsalgii; cifoze; lombalgii; epicondlite;hemiplegii; coxartroză, gonartroză; entorse, luxații; afecțiuni  ale umărului etc.

 

MODUL 2.

5. Patologia sistemului   limfatic

5.1.Generalități

5.2.Diagnosticul și diagnosticul diferențial al limfedemului

5.3.Limfedemul: definiție, semne clinice, clasificare, stadiile limfedemului, indicații, contraindicații

5.4.Complicațiile limfedemului

5.5.Identificarea pacienților cu risc de limfedem

5.6.Factorii de risc pentru limfedem 

5.7. Reducerea riscurilor pentru  limfedem

6.Tratamentul limfedemului:  principii și structura de tratament

7. Drenajul limfatic manual aplicat în cazuri  patologice ( teorie + practică)

7.1.      Limfedem primar (teorie + practică)

7.2.    Limfedem secundar (teorie + practică)                       

7.2.1. Tratamentul limfedemului secundar după mastectomii: mastectomia unilaterală, mastectomia bilaterală

    7.2.2. Limfedem  secundar după intervenții chirurgicale ginecologice: cancer de col uterin, cancer de ovare,

             cancer de vulvă, limfadenohisterectomii

     7.2.3. Limfedem secundar după intervenția chirurgicală a cancerului de colon

     7.2.4. Limfedem secundar după intervenția chirurgicală cancer de prostată

     7.2.5. Limfedem secundar postvaricectomie

     7.2.6. Limfedem după coronaria bypass cu flebectomie

     7.2.7. Limfedem secundar apărut ca urmare a aunei neuropatii

7.3.  Edem limfatic apărut după liposucție (lipoaspirație): abdomen, coapse, șold, genunchi, gambe, bărbie, sâni, spate

8. Boli asociate limfedemului

-           Lipoedemul

-           Lipohipertrofia

-           Lipolimfedemul

-           Flebedemul

-           Limfangiosarcom

-           Tromboflebita acută

9. Terapia decongestivă

-        Etapele Terapiei Decongestive Complete

-        Efectele Terapiei Decongestive

-        Principiile bandajării compresive

-        Indicații și contraindicații

-        Materiale utilizate pentru bandajarea compresivă

-        Aplicarea terapiei  compresive pe membrele superioare (teorie + practică)

-        Aplicarea terapiei  compresive pe membrele inferioare (teorie + practică)

MODUL 3.

 7. Terapia compresivă prin purtarea ciorapului/mănușii compresive (teorie + practică)

- Clasificarea gradelor  de compresii

- Indicațiile și contraindicațiile ciorapilor compresivi

- Modele ciorapi compresivi : braț, membru  inferior

       8. Îngrijirea specifică a tegumentului

       9. Exerciții speciale de recuperare

       10. Alte forme de tratament:

-        Tratamentul medicamentos

-        Terapia cu compresie pneumatică intermitentă

-        Terapia compresivă prin purtarea ciorapului/ mănușii compresive  ( teorie + practică)

-        Îngrijirea paleativă a pacienților cu limfedem

-        Tratamentul chirurgical

-        Oxigenoterapia hiperbarică; Terapia Laser

Bandajarea limfatică – „Lymph Taping” ( teorie + practică)

- Efectele bandajării limfatice

- Tehnica bandajării limfatice

- Aplicațiile benzilor limfatice în caz de:  limfedem primar, lipolimfedem, limfedem secundar după mastectomii,          histerectomii,  după radioterapia locală

- Benzi limfatice aplicate pe anastomoze

- Benzi limfatice aplicate după artroplastii

- Benzi limfatice aplicate după operația de hernie de disc lombară

- Benzi limfatice aplicate în brahialgii

 11. Suportul psiho-social

 12. Managementul personal al limfedemului (self management)

12.1.Drenajul limfatic simplu . Automasajul

12.2.Sfaturi pentru îngrijirea personală a pacientului

 13.  Managementul optim al limfedemului

 

 •         Instructor

Erika Demeter, fizioterapeut si specialist (formare internationala) in tratamentul edemului limfatic cu experienta de peste 17 ani; din anul 2000 este membru fondator si voluntar al Asociatiei impotriva cancerului ARC Destine Comune (informare si recuperare fizica in urma mastectomiilor: tratament edem limfatic, gimnastica medicala); specialist si instructor acreditat Medical Taping Concept.

Mulțumim tuturor specialiștilor pentru încredere și implicarea la cursurile Physio Sport Therapy Academy!

 

Venim in ajutorul pacientilor si terapeutilor cu noua noastra platforma Limfedem: https://www.limfedem.com/

Ce reprezintă Platforma Limfedem?

Reprezinta locul de intalnire a pacientilor cu limfedem si specialistii care le pot veni in ajutor. Este un proiect de suflet al Academiei Physio Sport Therapy deoarece inca de la sfarsitul anului 2015 pregatim specialisti in domeniul Managementului Limfedemului. Prin aceasta platforma:

 •          informam si educam pacientii cu limfedem despre afectiunea lor
 •          impartasim practici si tematici necesare (video, articole, legaturi utile, etc.)
 •          aducem resurse noi permanent
 •          punem la dispozitia pacientului datele de contact ale specialistilor formati pentru tratamentul Limfedemului (drenaj limfatic manual, terapie decongestiva, lymph taping, alte metode, etc.)
 •          promovam si mediatizam existenta acestei platforme in mediul on-line
 •          informam cadrele medicale de existenta specialistilor ce pot veni in ajutor pacientilor
 •          intretinem Comunitatea Limfedem in grupul social Facebook
 •          le stam la dispozitie pacientilor cu orice informatie necesara despre afectiunea lor

 

Este imperios necesar ca odată ce diagnosticarea cu limfedem a fost realizată, pacienții să știe exact ce au de făcut în continuare, la cine să apeleze, și cum să țină sub control și acasă această afecțiune.

Pacienții vor găsi informații despre limfedem, autoîngrijire, autodrenaj, exerciții fizice, si datele specialiștilor care au promovat cursul Managementul Limfedemului în cadrul Academiei noastre și care pot oferi suport specializat.

Pacientii se pot inscrie de asemenea in grupul de Facebook dedicat lor: https://www.facebook.com/groups/268029410998042/?source_id=662321053818506

Urmariti lansarea platformei aici: 

Ce spun cursanții noștri:

B.E: "Am învățat noțiuni noi, interesante, pe care o să le aplic cât mai des."

L.E: "O abordare și prezentare profesionistă"

P.L: "Avantajos în practică și în viața personală"

B.I: "Multă teorie, suficient de multă practică, clar că va trebui să lucrez cu mai mulți pacienți înainte de a-mi forma maîna de lucru, însă am dobândit mai multă încredere. A fost un curs greu, dar necesar!"

V.A.M: "Curs bine organizat. Informație bine structurată și prezentată"

L.A: "Deși sunt doar maseur, momentan, consider că acest curs îmi este de ajutor pentru a putea identifica și recunoaște nevoile pacienților pentru a reduce greșelile de practică. Dna profesoară este o persoană minunată, care împartășește cunoștințele sale cu drag. Sper să devin un terapeut cât mai bun...Cursul a fost minunat."

G.C: "Este un curs foarte interesant, plin de noutăți, predat într-un mod exclusiv, eficient"

A.I: "Din punct de vedere organizatoric este bine pus la punct, informații satisfăcute, materiale necesare, iar dna Erika este o profesoară cu o răbdare deosebită!"

M.C: "Cursul este foarte bine structurat și conține toate elementele necesare pentru a putea pune în practică noțiunile învățate."

 

 


Netopia Payments